Siinä missä monella lainsäädännön alalla EU on tuonut harmonisointia ja yhteisiä käytäntöjä, ovat rahapelejä koskevat lait jokaisessa maassa hyvin erityyppisiä. Aiemmin käytännössä kaikilla mailla oli oma kansallinen monopoli, tärkeimpänä tuotteena kansallinen lotto.
Online rahapelaamisen rajoja ylittävä luonne on kuitenkin johtanut hyvin erilaisiin ratkaisuihin. Toiset maat ovat siirtyneet markkinaehtoiseen lisenssijärjestelmään, toiset pysyneet monopolin tiellä, usein erilaisten estojen tukemana. Suomessa yhdistynyt Veikkaus on ainoa laillinen rahapelien järjestäjä, mutta yksilötasolla jokaisella suomalaisella on oikeus pelata myös ulkomaille.
Viimeisin markkinat kontrolloidusti online rahapelit vapauttanut maa on naapurimme Ruotsi.
Ruotsin kokemuksia
Ruotsi on Suomelle edelleen se maa jonka lainsäädännön kehitys vaikuttaa myös meillä eniten keskusteluun. Ei ainoastaan rahapelaamista koskien vaan myös esimerkiksi rikoslain osalta. Ruotsin toimia ja niiden seuraamuksia seurataan tarkasti, onhan yhteiskunnissamme monia yhdistäviä piirteitä.
Ruotsi siirtyi Suomea muistuttavasta monopolista lisenssijärjestelmään vuoden 2019 alussa. Ulkomaiset toimivat voivat hakea lisenssiä online-rahapelien järjestämiseen Spelinspektionenilta. Kaikkea pelaamista ei vapautettu, esimerkiksi Lotto on edelleen Svenska Spelin hallussa yksinoikeudella, samoin peliautomaatit.
Osasyynä markkinoiden vapauttamiseen oli varmasti käytännön pakko: vuonna 2018 jo 29% prosenttia rahapelaamisesta oli ulkomaisten yhtiöiden hallussa. (Online pelien osalta jopa 50%) Nämä rahat tietenkin valuivat kokonaan ulkomaille. Vaikka lisenssiin liittyvät maksut ja verot, ovat prosentuaalisesti tuotoiltaan pienemmät, nähtiin kuitenkin että ainakin osa jää näin hyödyttämään Ruotsia.
Toinen syy oli parempi mahdollisuus puuttua ongelmapelaamiseen. Ruotsin lisenssi asettaa operaattoreille tiukkoja vaatimuksia muun muassa peliestojen suhteen. Myös tarjousten määrää ja laatua on rajoitettu. Ja rikkomuksiin on myös puututtu raskainkin sanktioin. Onpa pelisivustoja jopa suljettu kokonaan.
Pitkän tähtäimen vaikutuksista on vielä hankala tehdä johtopäätöksiä. Jo 86 pelilisenssiä on myönnetty (tilanne 14.8.2019, Yle.fi). Verotuotot ovat olleet jopa yllättävän suuret, vaikka toki Svenska Spelin tuotot ovat hieman pienentyneet.
Pohjoismaat ja muu Eurooppa
Tanskan siirtyi lisenssijärjestelmään jo jokin aika sitten. Viro myöntää toimilupia nettikasinoille, joista osa toimii sieltä käsin myös Suomen markkinoilla. Laajemmin Euroopassa muun muassa Alankomaat on siirtymävaiheessa. Kaikilla mailla on oma lainsäädäntönsä, omin erityispiirtein. EU-tasolla yhtenäistä järjestelmää ei ole toistaiseksi tuloilla.
Norja ja Suomi jatkavat edelleen Monopolijärjestelmässä. Poliittisessa keskustelussa on Suomessa monia eriäviä suuntauksia. Veikkaus on kärsinyt kolauksia maineelleen, ja sekä mainonta että pelikoneet ovat herättäneet laajaa, kriittistä yhteiskunnallista keskustelua.
Toisaalla on tiukkaa vastuullisuutta korostava linja: pelikoneet pois kaupoista, rajoitteita mainontaan ja estot ulkomaille pelaamiselle. Toiset taas näkevät merkkejä lisenssijärjestelmän murenemisesta, ja uskovat että Suomi seuraa yleiseurooppalaista suuntausta pelimarkkinoiden lisensoidussa vapauttamisessa.
Lopulta kyseessä on poliittinen päätös. Veikkauksen edunsaajajärjestöt ovat Suomessa varsin vahvassa asemassa, ja puoleiden välillä on toistaiseksi ollut yhteisymmärrys siitä että monopoli on Suomelle paras järjestelmä.